Byggepladsen

Ladby Skibslaug

er oprettet i tilknytning til Vikingemuseet Ladbys projekt til rekonstruktionen af Ladbyskibet. Medlemmer af  lauget har medvirket som frivillige i byggeprocessen. Efter søsætningen i 2016 sejler vi med skibet og deltager i vedligeholdelsen. 

Ladby Skibslaugs smede

ladbyskibslaug-smede2-maj12 50014har over hele projektperioden fra den spæde start på en bar mark til det nuværende smukke smedeværksted med græs på taget - været en væsentlig og uundværlig arbejdsgruppe for laugets arbejde på alle projekter.

I smedjen har der været produceret alt muligt godt smedearbejde - ægte håndværk med kærlighed i hammerslagene, såsom selvfølgelig også de 2600 nagler og søm, der skal sidde i Ladbyskibet - og dem der allerede sidder i Gokstadbåden. - men deruover også et stort antal værktøjer, hjælpeværktøjer, beslag og meget mere, som indgår i driften af projektet.

Selv de store beslag som låger og luger er fæstet med er håndsmedede og en ret stort del af de originalt håndproducerede kopier af vikingeøkser og -knive stammer fra smedenes hammerslag og opbyggede viden om det gode gamle håndværk.

Det er heldigt for projektet, at der allerede på Sortekilde ved Kerteminde VAR et par rigtig dygtige smede, der gik ind i Ladbyskibsprojektet med al deres livserfaring og gode humør.

Smedene - både de erfarne og de nye - har været på kurser i flere omgange - for at gen-lære den ædle kunst at bringe orden i en bunke uformelig jern - Der har også været arbejde med myremalm, som var det grundmateriale vikingerne udvandt jern af.

ladbyskibslaug-smed-nov12 55126-2Der kom yngre og nye folk til efterhånden, folk der aldrig havde haft en smedehammer i hænderne før - sågar unge og yngre kvinder har man kunnet observere i skæret fra gløderne og blandt de klingende lyde af smedens arbejde. Det viste sig snart, at f.eks. selv en EDB-mand viste sig at besidde naturlige evner for at lave helt perfekte jernnagler til projektet.

På et tidspunkt tidligt i projektet havde lauget besøg af en amerikansk kvinde, Betty, der faktisk havde stor viden om smedearbejde - og selv kunne præstere ved ambolten. Derfor findes der blandt værktøjerne en økse med hendes navn på.

Flere laugmedlemmer var også involveret i den meget smukke blæsebælg, som står i smedien - læs og se billedeserien.

Læs og lær mere om smedenes arbejde i de underliggende menuer - informationen omhandler tiden før og op til marts 2013, som er den periode og den historie, hvor lauget har været arbejdsledende og formidlende på projektet - (al dokumentation af arbejdet på pladsen efter det tidspunkt ønsker museet nu at formidle).

 

Bouline

Boline

Forstag

Forstag

Go to top